- פרטים
-
קטגוריה: פרשת במדבר
-
פורסם בחמישי, 06 יוני 2024 13:26
-
נכתב על ידי Super User
-
כניסות: 336
אֵירוּסִין נִצְחִיִּים
מֵאֵת: אֲהוּבָה קְלַיְן. ©
כְּחוֹל עַל שְׂפַת הַיָּם
חִישׁ הִתְרַבָּה הָעָם
ה' הוֹצִיאָם מִמִּצְרַיִם
בְּצֵל כִּפַּת שָׁמַיִם
כְּאִישׁ אֶחָד קִבְּלוּ תּוֹרָה
עַתָּה , הָפְכוּ לְעַם סְגֻלָּה
יִשְׂרָאֵל – בְּנֵי מְלָכִים
גּוֹי קָדוֹשׁ מַמְלֶכֶת כּוֹהֲנִים.
לֹא עוֹד עַבְדוּת בַּנֵּכָר
אֶלָּא תִּירוֹשׁ דָּגָן וְיִצְהָר
בְּאַמְתַּחְתָּם כֶּסֶף וְזָהָב
בּוֹרֵא עוֹלָם עֲלֵיהֶם חָשַׁב.
בְּהֶיסַּח הַדַּעַת אָבְדָה דַּרְכָּם
דֶּרֶךְ חַתְחַתִּים סָלְלָה רַגְלָם
דָּבְקוּ בַּעֲבוֹדַת אֱלִילִים
שָׁכְחוּ קִרְבַת אֱלוֹקִים..
כְּנֶסֶת יִשְׂרָאֵל יָרְדָה לְגָלוּת
אַךְ כְּבַת זוּג אֶל ה' תָּשׁוּב
לָהּ יַגִּישׁ מַתְּנַת אֵירוּסִין
בְּאַהֲבָה לָעַד וּלְנֶצַח נְצָחִים.
הֶעָרָה: הַשִּׁיר בְּהַשְׁרָאַת הַהַפְטָרָה [הושע, ב', א'- כ"ג] לְפָרָשַׁת בַּמִּדְבָּר]
- פרטים
-
קטגוריה: פרשת במדבר
-
פורסם בחמישי, 06 יוני 2024 13:25
-
נכתב על ידי Super User
-
כניסות: 356
פרשת במדבר ברית מחודשת-עם ישראל במדבר!
מאת: אהובה קליין.
הפרשה פותחת בפסוקים: "וַיְדַבֵּר ה' אֶל-מֹשֶׁה בְּמִדְבַּר סִינַי, בְּאֹהֶל מוֹעֵד: בְּאֶחָד לַחֹדֶשׁ הַשֵּׁנִי בַּשָּׁנָה הַשֵּׁנִית, לְצֵאתָם מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם--לֵאמֹר. שְׂאוּ, אֶת-רֹאשׁ כָּל-עֲדַת בְּנֵי-יִשְׂרָאֵל, לְמִשְׁפְּחֹתָם, לְבֵית אֲבֹתָם--בְּמִסְפַּר שֵׁמוֹת, כָּל-זָכָר לְגֻלְגְּלֹתָם. מִבֶּן עֶשְׂרִים שָׁנָה וָמַעְלָה, כָּל-יֹצֵא צָבָא בְּיִשְׂרָאֵל--תִּפְקְדוּ אֹתָם לְצִבְאֹתָם, אַתָּה וְאַהֲרֹן. וְאִתְּכֶם יִהְיוּ, אִישׁ אִישׁ לַמַּטֶּה--אִישׁ רֹאשׁ לְבֵית -אֲבֹתָיו", [במדבר, א', א'-ד]
בהפטרה אנו קוראים: על כנסת ישראל שירדה מבחינה מוסרית לתחתית הסולם - אך בסוף אלוקים מביא אותה למדבר ומוציא אותה מאפלה לאורה:
"הִנֵּה אָנֹכִי מְפַתֶּיהָ, וְהֹולַכְתִּיהָ, הַמִּדְבָּר; וְדִבַּרְתִּי, עַל-לִבָּהּ. וְנָתַתִּי לָהּ אֶת-כְּרָמֶיהָ מִשָּׁם, וְאֶת-עֵמֶק עָכוֹר לְפֶתַח תִּקְוָה; וְעָנְתָה שָּׁמָּה כִּימֵי נְעוּרֶיהָ, וּכְיוֹם עֲלוֹתָהּ מֵאֶרֶץ-מִצְרָיִם. וְהָיָה בַיּוֹם-הַהוּא נְאֻם-ה', תִּקְרְאִי אִישִׁי; וְלֹא-תִקְרְאִי-לִי עוֹד, בַּעְלִי. וַהֲסִרֹתִי אֶת-שְׁמוֹת הַבְּעָלִים, מִפִּיהָ; וְלֹא-יִזָּכְרוּ עוֹד, בִּשְׁמָם. וְכָרַתִּי לָהֶם בְּרִית, בַּיּוֹם הַהוּא, עִם-חַיַּת הַשָּׂדֶה וְעִם-עוֹף הַשָּׁמַיִם, וְרֶמֶשׂ הָאֲדָמָה; וְקֶשֶׁת וְחֶרֶב וּמִלְחָמָה אֶשְׁבּוֹר מִן-הָאָרֶץ, וְהִשְׁכַּבְתִּים לָבֶטַח. וְאֵרַשְׂתִּיךְ לִי, לְעוֹלָם; וְאֵרַשְׂתִּיךְ לִי בְּצֶדֶק וּבְמִשְׁפָּט, וּבְחֶסֶד וּבְרַחֲמִים. וְאֵרַשְׂתִּיךְ לִי, בֶּאֱמוּנָה; וְיָדַעַתְּ, אֶת-ה'" [הושע ב', ט"ז- כ"ב]
השאלות הן:
א] מה מאפיין את המדבר?
ב] מה הקשר בין ההפטרה [הושע ב']-לפרשה?
תשובות.
טיבו של המדבר.
הגאון מוילנא מסביר על פי מדרש רבה א, ז': "כל מי שאינו עושה עצמו כמדבר - הפקר, אינו יכול לקנות את החכמה והתורה, לכך נאמר במדבר סיני"[מדרש רבה א' ,ז']
במסכת אבות : "כַּךְ הִיא דַּרְכָּהּ שֶׁל תּוֹרָה, פַּת בַּמֶּלַח תֹּאכֵל וּמַיִם בַּמְּשׂוּרָה תִּשְׁתֶּה וְעַל הָאָרֶץ תִּישָׁן וְחַיֵּי צַעַר תִּחְיֶה וּבַתּוֹרָה אַתָּה עָמֵל אִם אַתָּה עֹשֶׂה כֵּן אַשְׁרֶיךָ וְטוֹב לָךְ אַשְׁרֶיךָ בָּעוֹלָם הַזֶּה וְטוֹב לָךְ לָעוֹלָם הַבָּא":[אבות ו', ה']
הסבר: בתחילת הדרך כשהאדם לומד תורה הוא חייב להסתפק במועט ואף לחיות חיי צער היות ואם יהיה שקוע בעולם החומרי לא יתאפשר לו לרכוש את התורה בנפשו , אך לאחר שקובע עיתים לתורה יוכל להיות לו טוב גם בעולם הזה. לכן חכמים נקטו בלשון: "דַּרְכָּהּ שֶׁל תּוֹרָה" היות ומדברים על הדרך אל התורה אשר היא תלויה בהסתפקות במועט: "פַּת בַּמֶּלַח תֹּאכֵל וּמַיִם בַּמְּשׂוּרָה תִּשְׁתֶּה" ואם היהודי נוהג כך - נאמר עליו:
"אַשְׁרֶיךָ וְטוֹב לָךְ אַשְׁרֶיךָ בָּעוֹלָם הַזֶּה וְטוֹב לָךְ לָעוֹלָם הַבָּא":
לעניות דעתי: לכן גם נאמר בפרשת בחוקותיי: אִם בְּחֻקֹּתַי תֵּלֵכוּ וְאֶת מִצְוֹתַי תִּשְׁמְרוּ וַעֲשִׂיתֶם אֹתָם" [ויקרא כ"ו ג'] וזאת בנוסף לפירושים נוספים.
נאמר במדרש רבה [א', ו] "למה במדבר סיני? מכאן שנו חכמים: ב:ג' דברים ניתנה תורה: באש, במים, במדבר. באש מניין?-"והר סיני עשן כולו.." [שמות י"ט]
במים- מנין? שנאמר: "גם שמים נטפו גם עבים נטפו מים [שופטים ה']
במדבר מנין?- "וַיְדַבֵּר ה' אֶל-מֹשֶׁה בְּמִדְבַּר סִינַי" [במדבר, א' ,א']
שואלים חז"ל: מדוע נמשלו דברי התורה למים? והתשובה: כמו שהמים יורדים ממקום גבוה למקום נמוך כך דברי התורה מניחים אדם שרוחו גבוהה עליו [גאוותן] ומגיעים לאדם שדעתו שפלה[שהוא בעל תכונת ענווה. לכן ניתנה התורה, דווקא, על הר סיני הקטן מבין שאר ההרים - וזאת כדי להראות לאחרים כי התורה מתקיימת רק אצל אנשים בעלי ענווה. וזהו ההסבר גם לנתינת התורה במים.
התורה נמשלה גם לאש, לפי שנאמר: "כִּ֤י נֵ֣ר מִ֭צְוָה וְת֣וֹרָה א֑וֹר" [משלי ו', כ"ג] והטעם לכך: לפי שהתורה מאירה את נתיבי החיים לאדם ומדריכה אותו בדרך אשר ילך בה.
ויש לדעת שה' תמיד דואג ללומדי התורה- לעם ישראל שהיו במדבר - ניזונו מהמן שירד מהשמיים, ובדרך נס - גם רבי שמעון בר יוחאי ובנו שהסתתרו במערה תקופה ארוכה – וניזונו מעץ חרובים.
עוד מעלות למדבר:- המדבר הוא מתואר כישימון - ארץ לא זרועה- מקום לישוב הדעת והרוח שנשבה בסיני - הייתה רוח חכמה, בינה ודעת - כמו שנאמר: "קוֹל קוֹרֵא בַּמִּדְבָּר פַּנּוּ דֶּרֶךְ ה' יַשְּׁרוּ בָּעֲרָבָה מְסִלָּה לֵאלֹהֵינו"ּ. [ישעיהו .מ', ג']
ה' דיבר אל משה במדבר סיני:" קוֹל ה' יָחִיל מִדְבָּר יָחִיל ה' מִדְבַּר קָדֵשׁ " [תהלים כ"ט, ח']
מדבר - הוא גם מלשון דיבור והנהגה:" לְרַגְלֶךָ, יִשָּׂא מִדַּבְּרֹתֶיךָ- תּוֹרָה צִָּוה -לָנוּ, מֹשֶׁה: מוֹרָשָׁה, קְהִלַּת יַעֲקֹב"[דברים ל"ג, ג'- ד'] [על פי ספר התמצית/ מאיר ינאי]
הקשר בין ההפטרה [הושע ב', א'-כ"ב]
ישנם שני יסודות המקשרים בין הפרשה לדברי הנבואה של הושע:
א] בתחילת הפרשה מופיע נושא מפקד בני ישראל במדבר:
"...שְׂאוּ, אֶת-רֹאשׁ כָּל-עֲדַת בְּנֵי-יִשְׂרָאֵל, לְמִשְׁפְּחֹתָם, לְבֵית אֲבֹתָם--בְּמִסְפַּר שֵׁמוֹת, כָּל-זָכָר לְגֻלְגְּלֹתָם. ...."
משה ואהרון ערכו מפקד: "מבן עשרים שנה ומעלה"
רש"י מסביר:" מתוך חיבתן לפניו – מונה אותם כל שעה - כשיצאו ממצרים ספר אותם וכאשר נפלו בחטא העגל - שוב ספר אותם- כדי לדעת כמה נותרו מהם. וכשבא ה' להשרות שכינתו עליהם- שוב היה מונה אותם.. וכאן בפרשה זה המניין השלישי מאז צאתם ממצרים - הראשון היה מיד כשיצאו ממצרים- השני מיד אחרי מעשה העגל- ומדגיש רש"י: כי הצטוו למנותם בתחילת נדבת המשכן .וזה היה אחר מעשה העגל.. לאחר יום הכיפורים -לפי שה' סלח להם וההוכחה: שהצטוו על המשכן.
בהפטרה נאמר:
וְֽ֠הָיָה מִסְפַּ֤ר בְּנֵֽי ־ יִשְׂרָאֵל֙ כְּח֣וֹל הַיָּ֔ם אֲשֶׁ֥ר לֹֽא ־יִמַּ֖ד וְלֹ֣א יִסָּפֵ֑ר" [הושע ב', א'] ברכה זו קושרת את הנבואה לתחילת הפרשה המתארת את מפקד העם שערכו משה – ואהרון - במדבר.
ב] דברי ה' בהפטרה:
"הִנֵּה אָנֹכִי מְפַתֶּיהָ, וְהֹלַכְתִּיהָ, הַמִּדְבָּר; וְדִבַּרְתִּי, עַל-לִבָּהּ". [הושע, ב, ט"ז] זהו פסוק מרכזי בנבואת הושע: ומתאים לדברי הפתיחה בפרשה - המתאר את הליכת בני ישראל במדבר. באופן מפתיע עולה בנבואת הושע - געגוע לתקופת בני ישראל במדבר עד כדי רצון ה' לפתות את בני ישראל – לשוב למדבר.
כדי לחדש את הברית איתם לאחר שסטו מדרך הישר ופנו לעבודת האללים והתרחקו מה'. הושע מתאר את מערכת היחסים בין ה' לישראל- כמערכת זוגית - של בעל ואישה - ישראל מופיעה כאישה - המייצגת את כנסת ישראל וה' מפתה אותה למדבר ושם מעניק לה מתנות: כרמים וכל טוב כשהמטרה : אירוסין מחדש. חידוש הברית בין ה' לישראל.
וזאת כדי שלא יעשו –ישראל- כל העולה על רוחם –ה' הובילם למדבר כדי ששם יוכלו ישראל ואביהם שבשמים להינשא שנית.
הדבר מוכיח שאלוקים אינו נוטש את בניו לעולם!
להלן, משל יפה: אב אחד הכין לבנו בגדים חדשים לכבוד החג. הילד יצא לרחוב ושיחק עם חבריו ובגדיו התלכלכו תוך כדי משחק, ראה זאת אביו, הפשיט מעליו בגדים אלו והלבישו בבגדי חול ישנים,-שמח הילד ואמר: "מעתה אני בן חורין לעשות ככל העולה על רוחי" יצא שוב למשחקיו ברחוב וטיפס על גדרות - עד שבגדיו היו קרועים- אביו הפשיט מעליו בגדים אלו והלבישו בבגדי חול בלים וקרועים. שמח הילד ואמר: "כעת אוכל להשתולל ללא שום חשש- שהרי לאבא לא יהיה חבל על בגדים ישנים וקרועים כאלה." ואכן הוא התגלגל במקומות שונים של זוהמה. כעס עליו אביו ואמר לו: "יכולתי להפשיטך ערום ולהציגך כביום היוולדך"!
הנמשל: ה' הביא את עם ישראל לארץ ישראל- מקום כארמון של מלך- ארץ זבת חלב ודבש. וכאשר חטאו וזיהמו את הארמון- ה' היגלה אותם אל מעבר לים. הם היו סבורים שבגלות יעשו כל העולה על רוחם. והוסיפו לחטוא- לכן ה' הוסיף להם עוד גזרות- עד ששתו את כל כוס התרעלה ואז אמר להם ה': כי יכול אני להפשיטכם ולהציגכם- כביום היוולדכם- אני יכול ליטול ממכם גם את הלחם והמים ולשסות את אויבכם-כלפיכם , לפיכך רצוי שתשפרו מעשיכם ותשובו אלי בתשובה. [משלי נביאים]
לסיכום – לאור האמור לעיל: ניתן להסיק - כי למרות חטאי עם ישראל - אלוקים בעתיד מובילם –מחדש למדבר כדי להחזירם לדרך חדשה ונצחית והנביא הושע מדמה זאת למערכת זוגית- אלוקים כורת ברית מחדש עם כנסת ישראל- המיוצגת כאישה:
היגון הופך לששון כפי שנאמר: "וְאֵרַשְׂתִּיךְ לִי, לְעוֹלָם; וְאֵרַשְׂתִּיךְ לִי בְּצֶדֶק וּבְמִשְׁפָּט, וּבְחֶסֶד וּבְרַחֲמִים. וְאֵרַשְׂתִּיךְ לִי, בֶּאֱמוּנָה; וְיָדַעַתְּ, אֶת-ה'"
- פרטים
-
קטגוריה: פרשת במדבר
-
פורסם בחמישי, 18 מאי 2023 02:58
-
נכתב על ידי Super User
-
כניסות: 646
מֹשֶׁה וְהַלְּוִיִּים
מֵאֵת: אֲהוּבָה קְלַייְן ©
עֵת שָׁמַע צִוּוּיֵי שָׁמַיִם
מֹשֶׁה , שִׁנֵּס מָתְנַיִם,
כָּאֲרִי הִתְייַצֵּב עַל הַסְּלָעִים
כְּהֶרֶף עַיִן קֵרַבַ הַלְּוִיִּים.
מֵעַל הַמִּשְׁכָּן הִתְקַבְּצוּ עֲנָנִים
זוֹהֲרִים בְּצִבְעָם יַחְדָּיו מְרַנְּנִים
הַמַּלְאָכִים נֶחְפָּזִים חִישׁ חוֹגְגִים
בַּגִּיל וּרְעָדָה הַקְדָּשַׁת הַלְּוִיִּים.
לְפֶתַע , כְּאַיָּלִים הוֹפִיעוּ הַלְּוִיִּים
עֲטוּרִים מַלְבּוּשִׁים מַלְכוּתִיִּים
לַעֲבוֹדַת הַמִּשְׁכָּן יַחְדָּיו מוּכָנִים
בְּחֶרְדַּת קֹדֶשׁ לְצִוּוּי מַקְשִׁיבִים.
לְאַהֲרֹן וּבָנָיו נְתוּנִים
עַל כְּלֵי הַמִּשְׁכָּן מְמֻנִּים
לְמֹשֶׁה מַנְהִיגָם נֶאֱמָנִים
עוֹל שָׁמַיִם לָעַד מְקַבְּלִים.
בּוֹא יָבוֹא הַיּוֹם הַמְּקֻדָּשׁ
בִּירוּשָׁלַיִם יִתְנוֹסֵס מִקְדָּשׁ
שִׁירַת הַלְּוִיִּים תְּבַקַּע רָקִיעַ
הֶהָמוֹן יִתְאַסֵּף , לָהֶם יָרִיעַ !
הֶעָרָה: הַשִּׁיר בְּהַשְׁרָאַת פָּרָשַׁת בַּמִּדְבָּר [חֻמַּשׁ בַּמִּדְבָּר]
- פרטים
-
קטגוריה: פרשת במדבר
-
פורסם בחמישי, 18 מאי 2023 02:57
-
נכתב על ידי Super User
-
כניסות: 652
פרשת במדבר - הייעוד המשותף של האומה ועבודת הלוויים.
מאת: אהובה קליין .
חומש במדבר : הספר הרביעי מתוך חמישה חומשי תורה - מתאר את קורות עם ישראל בשנות נדודיהם במדבר - החל מהשנה השנייה לצאת ישראל ממצרים עד שנת הארבעים , עת היו חונים בערבות מואב.
פרשה זו נקראת בדרך כלל בשבת שלפני חג מתן תורה - מתקנת עזרא הסופר משום :"תכלה שנה וקללותיה" הכוונה: הצורך ליצור חיץ בין דברי התוכחה שנאמרו בפרשת בחוקותיי לבין חג השבועות - שהוא ,ע"פ חז"ל: ראש השנה לפירות האילן.
כפי שנאמר במשנה מסכת ראש השנה, פרק א' משנה ב':
"בארבעה פרקים העולם נידון: בפסח על התבואה, בעצרת: על פירות האילן, בראש השנה כל באי העולם עוברין לפניו כבני מרון, שנאמר "היוצר יחד לבם המבין אל כל מעשיהם", ובחג נידונין על המים".
בפרשת במדבר - משה מצטווה למנות את עם ישראל כפי שנאמר: "וַיְדַבֵּר ה' אֶל- מֹשֶׁה בְּמִדְבַּר סִינַי, בְּאֹהֶל מוֹעֵד: בְּאֶחָד לַחֹדֶשׁ הַשֵּׁנִי בַּשָּׁנָה הַשֵּׁנִית, לְצֵאתָם מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם--לֵאמֹר. שְׂאוּ, אֶת -רֹאשׁ כָּל -עֲדַת בְּנֵי- יִשְׂרָאֵל, לְמִשְׁפְּחֹתָם, לְבֵית אֲבֹתָם--בְּמִסְפַּר שֵׁמוֹת, כָּל- זָכָר לְגֻלְגְּלֹתָם. מִבֶּן עֶשְׂרִים שָׁנָה וָמַעְלָה, כָּל- יֹצֵא צָבָא בְּיִשְׂרָאֵל--תִּפְקְדוּ אֹתָם לְצִבְאֹתָם, אַתָּה וְאַהֲרֹן". [במדבר א, א'- ד]
ציווי מעניין נוסף: הקדשת הלוויים לשרת במשכן:
"וַיְדַבֵּר ה', אֶל- מֹשֶׁה לֵּאמֹר. הַקְרֵב, אֶת -מַטֵּה לֵוִי, וְהַעֲמַדְתָּ אֹתוֹ, לִפְנֵי אַהֲרֹן הַכֹּהֵן; וְשֵׁרְתוּ, אֹתוֹ. וְשָׁמְרוּ אֶת -מִשְׁמַרְתּוֹ, וְאֶת- מִשְׁמֶרֶת כָּל- הָעֵדָה, לִפְנֵי, אֹהֶל מוֹעֵד--לַעֲבֹד, אֶת-עֲבֹדַת הַמִּשְׁכָּן. וְשָׁמְרוּ, אֶת-כָּל- כְּלֵי אֹהֶל מוֹעֵד, וְאֶת -מִשְׁמֶרֶת, בְּנֵי יִשְׂרָאֵל--לַעֲבֹד, אֶת-עֲבֹדַת הַמִּשְׁכָּן. וְנָתַתָּה, אֶת-הַלְוִיִּם, לְאַהֲרֹן, וּלְבָנָיו: נְתוּנִם נְתוּנִם הֵמָּה לוֹ, מֵאֵת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל".[במדבר ג'. ה' -י']
השאלות הן:
א] אימתי ניתן למנות את עם ישראל?
ב] מה התכלית של הקדשת הלוויים?
תשובות.
הציווי למנות את עם ישראל במדבר.
מעניין לציין: כי חומש במדבר נקרא גם בשם :"חומש הפקודים" מהטעם שבתחילתו וגם לקראת סופו - בפרק כ"ו מתואר המפקד שערך משה לעם ישראל על פי ציווי ה'.
על פי רש"י - המדרש מתאר: כי הדבר נעשה מתוך חיבת עם ישראל בעיני ה': "מתוך חיבתם לפניו מונה אותם כל שעה ,כשיצאו ממצרים- מנאם, וכשנפלו בעגל [ שנענשו ונגפו בעוון העגל שמות ל"ב , ל"ה] מנאם לידע מניין הנותרים וכשבא להשרות שכינתו עליהם [במשכן שהוקם] מנאם"
ספורנו סבור: כי ספירת עם ישראל נועדה למטרה אירגונית- צבאית למפקד שנערך לשבטי ישראל במדבר - "לסדרם שיכנסו לארץ מיד איש על דגלו... שיפנו [שיברחו] הכנענים מפניהם"
על פי דברי רש"י וספורנו ניתן להבין את הסיבה לספירה , אך בגמרא שואלים: האם תמיד ניתן למנות את עם ישראל?
לדעת המפרשים : בעושין רצונו - "לֹא יִמַּד וְלֹא יִסָּפֵר"
"רַבִּי יוֹנָתָן רָמִי: כָּתוּב: "וְהָיָה מִסְפַּר בְּנֵי יִשְׂרָאֵל" וכתיב "כחול הַיָּם אֲשֶׁר יִמַּד יִסָּפֵר" ? כָּאן בְּעוֹשִׂים רְצוֹנוֹ שֶׁל מָקוֹם" [גְּמָרָא, יוֹמָא כ"ב, כ']
ּלְדַעַת הַמְּפָרְשִׁים : בְּעוֹשִׂין רְצוֹנוֹ - "לֹא יִמַּד וְלֹא יִסָּפֵר"
ּלְהַלָּן הֶסְבֵּר עַל יְדֵי מָשָׁל: מַעֲשֶׂה בִּשְׁנֵי נְעָרִים שֶׁהָיוּ מִתְווַכְּחִים זֶה עִם זֶה: זֶה אוֹמֵר: "אֵין בְּכָל הָעִיר אִישׁ עָשִׁיר כְּמוֹ אָבִי, כִּי יֵשׁ לוֹ כַּמָּה כִּיסִים מְלֵאֵי כֶּסֶף הַמֻּנָּחִים אֶצְלוֹ תָּמִיד שֶׁאֵינוֹ זָקוּק לָהֶם לְמַשָּׂא וּמַתָּן, מִלְּבַד מָה שֶׁיֵּשׁ לוֹ בְּמַשָּׂא - וּמַתָּן עַצְמוֹ עֹשֶׁר מֻפְלָג!
ְרֵעֵהוּ מֵשִׁיב לוֹ לֵאמֹור: דַּע אָחִי, כִּי נֶגֶד אָבִי אֵין זֶה נֶחֱשָׁב לְעָשִׁיר כָּל מְאוּמָה, כִּי אַתָּה רָאִיתָ אֵצֶל אָבִיךְ כַּמָּה כִּיסִים מְלֵאִים מַטְבְּעוֹת - לֹא אֶפְחַד מִמְּךָ שֶׁיֵּשׁ לוֹ כֶּסֶף רַב, אֲבָל דַּע, כִּי אֵצֶל אָבִי הַיָּקָר מֻנָּחִים צִיבּוּרִים ,צִיבּוּרִים נְיָרוֹת. אֲשֶׁר גַּם נְיָר אֶחָד מֵהֶם עוֹלֶה בְּמִסְפָּרוֹ שִׁבְעָתַיִם עַל כָּל הֲמוֹן הָעֲשִׁירוּת אֲשֶׁר רָאִיתָ בְּבֵית אָבִיךְ, כִּי כֵן מִשְׁפַּט הַנְּיָרוֹת, כִּי גַּם כִּי קְטַנִּים הֵם בְּמַהוּתָם, כַּמָּה רַבִּים הֵם בְּאֵיכוּתָם!
הַנִּמְשָׁל: כֵּן הַדָּבָר בְּעַם יִשְׂרָאֵל, כִּי בִּזְמַן שֶׁאֵין עוֹשִׂים רְצוֹנוֹ שֶׁל מָקוֹם [רָצוֹן ה'] אָז יֵשׁ לָהֶם מִסְפָּר, כְּסוֹפֵר וּמוֹנֶה מַטְבְּעוֹת: אַחַת, שְׁתַּיִם,, שָׁלוֹשׁ...,אֲבָל בִּזְמַן שֶׁעוֹשִׂים רְצוֹנוֹ שֶׁל מָקוֹם, אֵין לָהֶם מִסְפָּר, כִּי אָז כָּל אֶחָד נֶחֱשָׁב לְצָבָא רַב, כְּמַאֲמַר:
"וְלִי--מַה- יָּקְרוּ רֵעֶיךָ אֵל; מֶה עָצְמוּ, רָאשֵׁיהֶם. אֶסְפְּרֵם, מֵחוֹל יִרְבּוּן"; [תְּהִלִּים קל"ט, י"ז, י"ח]
רוֹצֶה לוֹמַר: אֶסְפֹּר אוֹתָם וְעִם כֹּל זֶה לֹא אוּכַל לְדַעַת מִסְפָּרָם, "כִּי מֵחֹל יִרְבּוּן, בִּהְיוֹת אֶחָד עוֹלֶה אֲלָפִים, כְּמוֹ כֶּסֶף - הַנְּיָרוֹת הַנָּ"ל"
ההסבר: כי בזמן שעם ישראל עושים רצונו של מקום - הם שווים הרבה יותר וקשה להעריך את המספר המדויק שלהם ולכן לא ניתן לספור אותם באופן מדויק.[ מתוך ספר "משלי יעקב"/ מאת: רבי יעקב דובנא]
תכלית הקדשת הלוויים.
שבט לוי כולל שלוש משפחות:
א] משפחת גרשון,
ב] משפחת קהת - שממנה יצאו משה ואהרון שהוא וצאצאיו הם כוהנים,
ג] משפחת מררי.
תפקיד הלוויים היה: לשרת במשכן , לשאת את הכלים- לסייע לאהרון ולבניו - בשמירת משמרת הקודש. לאחר הקמת המשכן תפקיד הלוויים יוצא לפועל: כל בית אב קיבל את הפירוט המדויק של תפקידו וגם את פירוט הכלים לצורך כך. הייתה קבוצה שהיא אחראית על טיפול כלי הקודש והחזרתם למקומם בסוף המסע. שכן נקבע מקומו של כל כלי קודש במשכן - בזמן הקמת אוהל מועד בצל הענן. הייתה קבוצה שהייתה אחראית על השירה - שירת הלוויים. היו לוויים שהיו אחראים על הכנת הקורבנות ויש מהם שהיו אחראים על משא המשכן וכליו,
ראוי לציין מעלות חשובות המאפיינות את שבט לוי:
א] שבט לוי לא לקח חלק בחטא העגל ,כפי שכתוב: "וַיַּעֲמֹד מֹשֶׁה בְּשַׁעַר הַמַּחֲנֶה וַיֹּאמֶר מִי לַיהוָה אֵלָי וַיֵּאָסְפוּ אֵלָיו כָּל בְּנֵי לֵוִי". [שמות ל"ב, כ"ו] ולאחר שקיימו את הציווי להרוג את החוטאים בעגל-הרגו כשלושת אלפים חוטאים - כפי שכתוב: "וַיַּעֲשׂוּ בְנֵי-לֵוִי, כִּדְבַר מֹשֶׁה וַיִּפֹּל מִן-הָעָם בַּיּוֹם הַהוּא, כִּשְׁלֹשֶׁת אַלְפֵי אִישׁ. [שם ל"ב, כ"ח]
ב] שבט לוי זוכים לאחר מילוי כל הציוויים שקיימו = בברכת משה: שנאמר "וּלְלֵוִי אָמַר, תֻּמֶּיךָ וְאוּרֶיךָ לְאִישׁ חֲסִידֶךָ,.."[דברים ל"ג]
נתקיים בהם הכתוב:
"ה', צַדִּיק יִבְחָן: וְרָשָׁע, וְאֹהֵב חָמָס--שָׂנְאָה נַפְשׁוֹ". [תהלים י"א,]
ג] שבט לוי לא שלח נציג לתור את הארץ יחד עם המרגלים ולכן לא נכלל בגזירת ה' על מיתת דור המדבר. ד] בניגוד לשאר השבטים שנמנו על ידי משה ואהרון מגיל עשרים שנה ומעלה כל יוצאי צבא, ה' ציווה את משה לפקוד כל זכר משבט לוי החל מגיל חודש ומעלה.
הרב ניסנבוים סובר: בעוד שאת כל השבטים פקד משה "מִבֶּן עֶשְׂרִים שָׁנָה וָמַעְלָה" הרי לגבי הלוויים הוא הצטווה לפקוד "מבן חודש ומעלה" , הטעם לכך הוא: כי יוצאי צבא רגילים ניתן לחנך למילוי תפקידם כשהם גדולים - אך לגבי הלוויים המיועדים להיות מנהיגי העם ומוריו - יש להתחיל לחנך אותם למען מילוי משימות חייהם -בעודם תינוקות בני חודש.
יש לציין, כי בהשוואה למספר השבטים האחרים ,הלוויים היו במספר מועט יותר.
ה"כלי יקר" מסביר:" יש אומרים שלכך לא נתרבו הלוויים כדי שיהיה נקל לישראל לפרנסם וזה טעם רחוק [שאינו סביר] כי אין מעצור לה' להושיע ולפרנס משרתיו עושי רצונו"
לכן לדעת ה"כלי יקר" צפה הקב"ה שלא יהיו כולם [כל בני לוי ] צדיקים על כן העביר רבים מהם מן העולם ונשארו המעטים שהם הטובים וזאת מהטעם שהעוסקים בארון הברית יהיו צדיקים.
הרמב"ן טוען: היות ועם ישראל סבלו קשות בשעבוד מצרים דווקא שם קרו להם נסים:
כמו שנאמר:" כאשר יענו אותו כן ירבה וכן יפרוץ" אך שבט לוי שלא היה בשעבוד מצרים - הם התרבו באופן טבעי ולא באופן נסי כשאר בני ישראל- מטעם זה לא נמנה שבט לוי עם שבטי ישראל!
לסיכום, לאור האמור לעיל: תכלית מפקד עם ישראל במדבר כמו גם הקדשת הלוויים ועבודת הכוהנים - למען ייעוד האומה הישראלית -לשמש אור לגויים על - ידי קיום התורה ולזכות בהשראת השכינה :
:לנצח - כציווי ה' "וְעָ֥שׂוּ לִ֖י מִקְדָּ֑שׁ וְשָׁכַנְתִּ֖י בְּתוֹכָֽם" [שמות כ"ה, ח']
- פרטים
-
קטגוריה: פרשת במדבר
-
פורסם בחמישי, 26 מאי 2022 06:59
-
נכתב על ידי Super User
-
כניסות: 764
דבר החסידות – פרשת במדבר – חג השבועות
בזכות הרופא הגדול
בקשר עם סיום הרמב"ם מחזור המ"א – והתחלת מחזור המ"ב – בערב ל"ג בעומר האחרון:
מספר הרב אליהו זילברשטין, שליח הרבי לאוניברסיטת קורנל, אית'קה ניו יורק:
לפני כמה שנים הייתי בבדיקה אצל קרדיולוג, והוא גילה שיש לי פעימות יתר בלב, כ-40 אלף פעימות יתר ב-24 שעות, דבר שיכול להוות סיכון לטווח הארוך.
ההחלטה היתה שאפגוש מומחה במרכז רפואי ברוצ'סטר, לאישפוז של כמה ימים, בהם מבצעים איזו פעולה בלייזר המשפיעה על שריר הלב ומייצב את פעימותיו.
ואז פרצה הקורונה, כך שהטיפול נאלץ להידחות בגלל עומס יתר במרכז הרפואי.
ובינתיים, נזכרתי בשיחת הרבי ממוצאי זאת חנוכה תשמ"ו, שבה ציין שהספר הרמב"ם מורכב מ-83 "הלכות" [=נושאים הלכתיים], והמשמעות של מספר זה היא שהגמרא אומרת (ב"ק צב, ב) שיש 83 סוגי מחלות (כמו הגימטריא של מחל"ה). ומסתבר – הטעים הרבי – שיש סוג מסויים של לימוד התורה שיש בכוחו להתגבר על 83 המחלות האלה, והוא לימוד פ"ג הלכות הרמב"ם.
אמרתי לעצמי: זו תקופה ארוכה שאני מתקשה להשלים את לימוד הרמב"ם היומי, ועובר לסירוגין משלשה פרקים לפרק אחד, ויש זמנים לחוצים וכו'. קיבלתי על עצמי החלטה נחושה: שלשה פרקים ליום, חק ולא יעבור!
לאחר תקופה, מצב הקורונה התייצב, והרופא מתקשר אלי ואומר: הגיע הזמן לחזור לתכנית, עליך לעבור את הטיפול. אבל מכיוון שעברה שנה וחצי יש לערוך שוב את הבדיקות.
והנה, למרבה הפלא התוצאה הפעם היתה: רק פעימה אחת מיותרת ביממה. הרופא היה בהלם, אמר שזה לא קרה אצלו מעולם. מכיוון שהוא היה יהודי סיפרתי לו על הרופא הגדול מיימונידיס [=הרמב"ם] ושיתפתי אותו בהחלטה שקיבלתי. הוא עדיין היה סקפטי ואמר: תראה לפעמים יש טעויות וביצע שוב את הבדיקה.
למחרת מתקשרת האחות ומוסרת שהפעם תוצאות הבדיקה היו: אפילו לא פעימה אחת מיותרת, והוסיפה שהרופא ביקש למסור ד"ש למיימונידיס...
(באדיבות הפקת 'חזק' (סוויטה 302) שע"י המרכז לענייני חינוך, ניו יורק)
~~~
התינוק ש"שומר משמרת הקודש"
בקשר למניין הלויים נאמר בפרשתנו (ג, טו) "פקוד את בני לוי . . מבן חדש ומעלה תפקדם".
מפרש רש"י: "משיצא מכלל נפלים הוא נמנה ליקרא 'שומר משמרת הקודש'. אמר רבי יהודה ברבי שלום: למוד הוא אותו השבט להיות נמנה מן הבטן, שנאמר "אשר ילדה אותה ללוי במצרים" – עם כניסתה בפתח מצרים ילדה אותה, ונמנית בשבעים נפש, שכשאתה מונה חשבונם – לא תמצאם אלא שבעים חסר אחת, והיא השלימה את המניין".
וצריך להבין:
א) מדוע נוקט רש"י את התואר "שומר משמרת הקודש" לתינוק בן חודש ("משיצא מכלל נפלים"), ואינו מעדיף את התואר "לגיון של מלך", על דרך שכבר כתב רש"י לעיל (א, מט) "כדאי הוא לגיון של מלך להיות נמנה לבדו".
ב) מדוע משנה רש"י מלשון מאמרו של רבי יהודה ברבי שלום (בתנחומא פרשתנו טז, במדב"ר פ"ג, ח; ועוד) "למוד הוא השבט הזה להיות הקב"ה מונה אותו . . עד שהן קטנים", ובמקום זה נוקט בביטוי החריג "להיות נמנה מן הבטן"?*
ונקודת הביאור:
הציווי "פקוד את בני לוי" בא בהמשך לעבודת הלויים במשכן, ומשמעות הדברים היא שאף המפקד קשור לזה. ואם כן עולה התמיהה: מה ללוי בן חודש ולעבודת המשכן?
ועל כך מיישב רש"י בדיוק לשונו "הוא נמנה ליקרא שומר משמרת הקודש":
אחת מעבודות הלויים במשכן היתה לשמור על המשכן שלא יכנסו בו זרים, וזה התבצע גם על ידי מגוריהם של הלויים סביב למשכן, כנאמר (א, נג) "והלויים יחנו סביב למשכן העדות . . ושמרו הלויים את משמרת משכן העדות". ולפי זה נמצא שגם תינוק בן חודש "שומר משמרת הקודש" בעצם זה שהוא גר מסביב למשכן.
אלא, שעדיין יש להקשות: הרי התינוק אינו שומר בזכות עצמו, אלא מכח זה שהוא צמוד לאמו, ואם כן כיצד מונים אותו במפקד?
על כך מוכיח רש"י ממאמרו של ר' יהודה ברבי שלום "למוד הוא אותו השבט להיות נמנה מן הבטן":
אילו היה התינוק נמנה רק אחרי לידתו – לא היו יכולים למנות את יוכבד במניין שבעים נפש שירדו למצרים, כי היא הרי נולדה כבר במצרים, ומכך שכן מנו אותה יש הוכחה שלמרות ש"עובר ירך אמו הוא" – הרי עובר של שבט לוי הוא מציאות חשובה כשלעצמו ונמנה עוד בבטן אמו.
ומכאן הוכחה גם לתינוק של לוי במדבר – שלמרות ששמירתו אינה בזכות עצמו שהרי הוא תלוי לגמרי באמו – הוא כבר ראוי להימנות כ"שומר משמרת הקודש".
~
ומכאן הוראה בעמדנו בימי ההכנה לחג השבועות הבעל"ט:
מכיוון שהקב"ה הוריש את התורה לכל בני ישראל – "מורשה קהלת יעקב" (ברכה לג, ד), והרי "תינוק בן יומו יורש" (נדה מד, רע"א) – הרי זו הוכחה שהקב"ה האמין לכל ילד יהודי שיהיה "שומר משמרת הקודש".
ולכן צריך להשתדל להביא את כל ילדי ישראל "מבן חודש ומעלה" (ועוד לפני זה) שיבואו לשמוע את עשרת הדברות.
ישנם הטוענים: מה התועלת בהבאת תינוקות לשמיעת קריאת התורה, כאשר הם לא מבינים אותה?
על כך באה הוראה מפורשת בתורה, ויתרה מזו "מעשה רב":
מסופר על רבי יהושע בן חנניה, שכאשר היה תינוק בעריסה היתה אמו מביאה אותו לבית המדרש "בשביל שיתדבקו אזניו בדברי תורה" (ירושלמי יבמות פ"א ה"ו) ועל כך נאמר (אבות פ"ב מ"ט) "אשרי יולדתו", שזהו שבח שנאמר גם על רבי יהושע עצמו, ללמדנו שהנהגה זו פעלה שהוא יגדל לאחד מגדולי החכמים שבדורו.
ויהי רצון שישתדלו בכל הנ"ל ככל הדרוש ושיהיה בהצלחה. ועוד לפני זה יהיה "זכו אחישנה" (סנהדרין צח, א) – ללכת לקבל פני משיח צדקנו וללמוד תורה מפיו של משיח.
שבת שלום וחודש טוב!
מבוסס על: לקוטי שיחות חלק חי, במדבר שיחה ב (עמ' 6 ואילך. ובמתורגם ללה"ק עמ' 5 ואילך). העיבוד בסיוע "המאור שבתורה – ביאורי החומש" במדבר (היכל מנחם הוצ' תשע"ג) עמ' לד-ו. ההוראה בנוגע להבאת ילדים לעשה"ד – ע"פ לקוטי שיחות חלק כג בהוספות עמ' 257-8.
______________
*) וגם אם רצונו של רש"י להדגיש שהלוי בעיקרון נמנה כבר מלידתו (וכפי שמביא את ההוכחה מהפסוק "אשר ילדה אותה ללוי במצרים – עם כניסתה בפתח מצרים ילדה אותה", אלא שצריך לוודא ש"יצא מכלל נפלים") – היה יותר מתאים הלשון "משנולד", שמדגיש את בן-לוי הנולד, ולא "מן הבטן" – בטן אמו?
--
צעירי חב"ד – סניף מרום כנען
בהנהלת הרב חיים ודבורה זילבר
שיעורים לנשים | מדרשיית נוער | מועדון לילדים | שיעור לעולים | ביקורי בית | מסיבות בחגים | דוכן תפילין ונרות שבת | התוועדויות | סדנאות מגוונות | תהילים לבנות | בדיקת תפילין ומזוזות | מכתבי יום הולדת | קייטנת גן ישראל | שיעור רמב"ם | הפצת חומר לשבת וחגים | מסיבות ראש חודש | ועוד
כתובת: רח' ביאליק 199/3, הר כנען, צפת
כתובת המקלט: רח' זמיר פינת אלכסנדר פצ'רסקי (ע"י המתקנים) איביקור, צפת.
טלפון: 0506-737410
מייל: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
תוכלו לראות תמונות מהפעילות בסניף ע"י הקשה בגוגל 'צעירי חב"ד מרום כנען'.
- פרטים
-
קטגוריה: פרשת במדבר
-
פורסם בחמישי, 26 מאי 2022 03:13
-
נכתב על ידי Super User
-
כניסות: 596
פרשת במדבר - הקשר בין עם ישראל לאותיות התורה.
מאת: אהובה קליין
הפרשה הראשונה בחומש במדבר פותחת בציווי- מפקד עדת ישראל: "וַיְדַבֵּר ה' אֶל-מֹשֶׁה בְּמִדְבַּר סִינַי, בְּאֹהֶל מוֹעֵד: בְּאֶחָד לַחֹדֶשׁ הַשֵּׁנִי בַּשָּׁנָה הַשֵּׁנִית, לְצֵאתָם מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם--לֵאמֹר. שְׂאוּ, אֶת-רֹאשׁ כָּל-עֲדַת בְּנֵי-יִשְׂרָאֵל, לְמִשְׁפְּחֹתָם, לְבֵית אֲבֹתָם--בְּמִסְפַּר שֵׁמוֹת, כָּל-זָכָר לְגֻלְגְּלֹתָם. מִבֶּן עֶשְׂרִים שָׁנָה וָמַעְלָה, כָּל-יֹצֵא צָבָא בְּיִשְׂרָאֵל--תִּפְקְדוּ אֹתָם לְצִבְאֹתָם, אַתָּה וְאַהֲרֹן. וְאִתְּכֶם יִהְיוּ, אִישׁ אִישׁ לַמַּטֶּה--אִישׁ רֹאשׁ לְבֵית-אֲבֹתָיו, הוּא. וְאֵלֶּה שְׁמוֹת הָאֲנָשִׁים, אֲשֶׁר יַעַמְדוּ אִתְּכֶם.." [במדבר א, א-י]
השאלות הן:
א] מדוע ניתנה התורה דווקא במדבר?
ב] מדוע ברוב השנים קוראים את פרשת במדבר קודם חג מתן תורה?
ג] מה הטעם - למנות את בני ישראל במדבר?
תשובות.
התורה ניתנה דווקא במדבר.
ה"נתיבות שלום" מביא דברי המדרש: [במ"ר א] אמרו חכמים: התורה ניתנה בשלושה דברים: אש, מים ומדבר.
באש - מנין? לפי שנאמר במעמד הר סיני: "וְהַר סִינַי עָשַׁן כֻּלּוֹ מִפְּנֵי אֲשֶׁר יָרַד עָלָיו ה' בָּאֵשׁ וַיַּעַל עֲשָׁנוֹ כְּעֶשֶׁן הַכִּבְשָׁן וַיֶּחֱרַד כָּל הָהָר מְאֹד". [שמות י"ט, י"ח]
במים - מניין? שנאמר: "ה' בְּצֵאתְךָ מִשֵּׂעִיר בְּצַעְדְּךָ מִשְּׂדֵה אֱדוֹם אֶרֶץ רָעָשָׁה גַּם שָׁמַיִם נָטָפוּ גַּם עָבִים נָטְפוּ מָיִם". [שופטים ה.ד]
במדבר מניין? לפי שנאמר כאן בפרשתנו: "וַיְדַבֵּר ה' אֶל-מֹשֶׁה בְּמִדְבַּר סִינַי.."
פירוש נוסף: כל מי שאינו עושה עצמו כמדבר – הפקר - אינו יכול לקנות את התורה והחכמה, לכן נאמר: "במדבר סיני".
ממשיך ומסביר ה"נתיבות שלום": מה משמעות שלושת יסודות האלה? אש, מים, ומדבר שבהם ניתנה התורה:
מצד אחד הם יסודות וכוחות הטומאה - תפקידו של כל יהודי להכניסם - בקדושה כי על ידי כך יזכה לקבל התורה.
מבחינת הטומאה - הוא כוח היצר הרע - בוער כאש ומפתה את היהודי לתאוות רעות ולמידות רעות וכנגד זה היהודי צריך להכניס את כוח האש בקדושה - בהתלהבות של קדושה - באש התורה שהרי כל דברי ה' - כאשר לומדים תורה באש התלהבות – יצא - שאש אוכלת אש – היינו - אש התורה והקדושה- שורפת את אש הטומאה והתאווה.
מים - הם - מידת חסד ואהבה, כידוע - הכוללת בתוכה את מידת התשוקה המהווה את הכוח העוצמתי ביותר- אשר מתוכה נובעות אהבות רעות ותשוקות רעות מתוך הטומאה.
אך תפקידו של היהודי להכניס את מידת התשוקה בקדושה מתוך השתוקקות להידבק בה'.
הרמב"ם אומר [הלכות תשובה פ"י] אהבה אל ה' צריכה להיות בדומה לחולה אהבה ובהשתוקקות גדולה לתורה- כמו שנאמר: "..בְּאַהֲבָתָהּ, תִּשְׁגֶּה תָמִיד".[משלי ה, י"ט]
מדבר-שיחשיב האדם את עצמו כמדבר שיפקיר עצמו באופן מוחלט כמדבר- במטרה לקבל עול מלכות שמים ועול תורה.
באמצעות שלושת הכוחות האלה שבקדושה - זוכה היהודי למתן תורה.
במסכת אבות נאמר: "כַּךְ הִיא דַּרְכָּהּ שֶׁל תּוֹרָה, פַּת בַּמֶּלַח תֹּאכֵל וּמַיִם בַּמְּשׂוּרָה תִּשְׁתֶּה וְעַל הָאָרֶץ תִּישָׁן וְחַיֵּי צַעַר תִּחְיֶה וּבַתּוֹרָה אַתָּה עָמֵל אִם אַתָּה עֹשֶׂה כֵּן אַשְׁרֶיךָ וְטוֹב לָךְ אַשְׁרֶיךָ בָּעוֹלָם הַזֶּה וְטוֹב לָךְ לָעוֹלָם הַבָּא" [מסכת אבות ו', ד'] המשמעות היא: רק כאשר היהודי מבטל את עצמו יכול לזכות לקבלת התורה באופן שהתורה תשכון בו.
לפי דברי חז"ל: כל עוד החומר שולט אצל היהודי – אין הוא יכול לקנות תורה.
הרה"ג רבי מאיר שפירא מלובלין מסביר:
כל שלושת יסודות האלה: אש, מים ומדבר - באו לידי גילוי בשלושת האירועים של דברי ימי העם:
אש- אברהם אבינו נזרק לכבשן האש למען אמונתו בה' – אשר הפיץ בקרב האנשים בימיו. כך נטע את כוח מסירות הנפש לבניו.
מים - רמז לקריעת ים סוף – עם ישראל בשלמותו קפץ לתוך הים הסוער- וזה מתבטא במילה: "ויסעו"
מדבר- ישראל נדדו ארבעים שנה במדבר.
שלושת הניסיונות האלה - הם ערובה לקיום עם ישראל לנצח.
פרשת במדבר נקראת בדרך כלל קודם חג מתן תורה.
ה"נתיבות שלום" סובר: היות ופרשה זו מתחילה בספירת בני ישראל - וכלל מספר עם ישראל- כי רק על ידי כללות ישראל- ניתן לקיים את כל התורה.
לפי שיחיד אינו יכול לקיים את כל התורה, מהטעם שיש מצוות השייכות לזה ויש לזה, אלא רק כאשר כל ישראל מתאחדים - ניתן לקיים את כל התורה. ולכן טרם קיבלו ישראל את התורה על הר סיני נאמר: "וַיִּחַן שָׁם יִשְׂרָאֵל נֶגֶד הָהָר".[שמות י"ט, ב]
חז"ל דרשו: שכל עם ישראל התאחדו כאיש אחד בלב אחד. ורק על ידי אחדותם התאפשר להם שיקבלו את התורה. הטעם הזה: "ואהבת לרעך כמוך- הוא כלל גדול בתורה.
במעמד חשוב זה באו כל ישראל בברית יחד ואמרו פה אחד: "נעשה ונשמע" וזה על פי מד"א במדרש [בר"ר ע, ט] על הפסוק: "וְנֶאֶסְפוּ שָׁמָּה כָל הָעֲדָרִים וְגָלֲלוּ אֶת הָאֶבֶן מֵעַל פִּי הַבְּאֵר.." [בראשית כ"ט, ג]
הנמשל: שאילו היו ישראל חסרים אפילו אחד לא היו מקבלים את התורה - כיוון ששים ריבוא נשמות של כלל ישראל - הם כנגד ס' ריבוא אותיות התורה. ואם חסר אחד - הרי חסרה אות בתורה, על כל פנים היו צריכים שימנו שישים ריבוא בשלמות.
מדוע הלוויים לא נמנו בתוך עם ישראל? התשובה לכך: קדושת הלוויים היא בדרגה גבוהה יותר - כי הם מהווים את החלק שבין אותיות התורה והחלק שבין האותיות - קדושתו גבוהה יותר מקדושת האותיות. ולכן לא התפקדו הלוויים בתוך בני ישראל, שאינם בבחינת אותיות ואינם יכולים- להשלים מניין אותיות בתורה.
הציווי למנות את עם ישראל.
על פי רש"י: הקב"ה אוהב את עם ישראל ומתוך חיבתו אליהם סופר אותם מידי פעם.
כשיצאו ממצרים מנה אותם ,[שמות י"ב, ל"ז]
כשחטאו בחטא העגל ונענשו [שמות ל"ב, ל"ה] מנאם ,כדי לבחון כמה נשארו. וכשה' בא להשרות את שכינתו עליהם. שוב מונה אותם.
הספורנו מפרש: כי הספירה באה מהטעם של ארגון וסדר: "לסדרם שיכנסו לארץ מיד איש על דגלו. .שיפנו [שיברחו] הכנענים מפניהם"
הרשב"ם מפרש רעיון דומה: "לפי שמעתה צריכים לבוא לארץ ישראל.. ובני עשרים ראויים לצאת בצבא המלחמה. לכך ציווה הקב"ה בתחילת חודש זה למנותם"
ה"שפת אמת" מסביר: עצם הספירה של עם ישראל מוכיחה שלתבונת הקב"ה אין מספר, לכל אדם יש ידיעה ובינה מיוחדת האופיינית רק לו – ובכך מתגלה גדולתו של בורא עולם. ולמרות שכולם נטבעו בחותמו של האדם הראשון, אף על פי כן-לכל אחד פנים שונות וגם הדעות משתנות מאדם לאדם וכל אחד יש לו כישרון שונה מחברו- ומכאן שאין מספר לתבונת אלוקים. ולכן הם נמנו לגולגלותם לבית אבותם- היות והאבות כוללים את דעות הבנים- באופן כללי ואחר כך - זה מתפשט לפרטים.
רש"ר סבור: כי בפרשה האחרונה של ספר ויקרא אנו למדים כיצד סופרים את הבקר והצאן - כדי להוציא מהם - עשירית אחת "קודש לה' " ואילו בפרשת במדבר – חומש במדבר- "חומש הפקודים" אנו מוצאים את שבטי ישראל- שהם "צאן קודשים" של ה' –כשהם עוברים תחת מקלו של הרועה העליון וכל אחד מהם נעשה: "קודש לה' "
"מלא העומר": מסביר את הפסוק:
"שְׂאוּ, אֶת-רֹאשׁ כָּל-עֲדַת בְּנֵי-יִשְׂרָאֵל, לְמִשְׁפְּחֹתָם, לְבֵית אֲבֹתָם--בְּמִסְפַּר שֵׁמוֹת"
כוחם של ישראל לשמור על מעמדם - טהרת משפחותיהם וייחוסם בגלות מצרים - שם היו עבדים ונתונים להפקר- נבע מכך שהם התרחקו מכל שמץ של התבוללות, הקפידו לשמור על שמותיהם ולא שינו אותם וזה דבר ששמר עליהם מפני טמיעה מוחלטת - בזכות ששמרו על שמותיהם זכו לשמור על משפחותיהם לבית אבותם.
"קדושת הלוי" מביא רעיון מעניין: מן הדין היה צריך להיות כתוב: "ויפקדם במדבר סיני כאשר ציווה ה' את משה? אך למעשה כתוב: "כַּאֲשֶׁר צִוָּה ה', אֶת-מֹשֶׁה; וַיִּפְקְדֵם, בְּמִדְבַּר סִינָי".[במדבר א, י"ט]
מסתבר כי נשמותיהם של ישראל - הן המהות של התורה. כי כל אדם מישראל הוא אות מן התורה כפי שמוצאים בספרים הקדושים - ראשי תיבות של המילה: "ישראל": יש ששים ריבוא אותיות לתורה מכאן שכאשר משה ספר את בני ישראל- היה לומד על ידי כך את התורה.
לכן נאמר:" כאשר ציווה ה' את משה"- כשם שלמד משה תורה כאשר ציווה אותו הקב"ה- באופן זה למד תורה גם בעת שהיה סופר את ישראל במדבר.
"דן מדניאל" מתייחס למילה ".... רֹאשׁ כָּל-עֲדַת בְּנֵי-יִשְׂרָאֵל"- כלומר מדוע הכתוב מזכיר את המילה ראש? מתברר כי דרכו של עולם- כשאדם זוכה לעלות לגדולה נעשה ראש ומנהיג וטיבו שהוא נעשה יותר גרוע משהיה קודם לכן.
דוגמא למצב מעין זה: אנו מוצאים אצל ירבעם בן נבט בתחילת דרכו היה צדיק והוכיח את שלמה המלך ,אך משעלה לגדולה וישב כבר על כיסא המלוכה - השתנה לרעה - נעשה חוטא וגם מחטיא את הרבים - לכן התורה כאן מעידה: על ידי המילה "ראש" שכל אחד נשאר באותו מצב כפי שהיה בתחילה.
"דעת מקרא" סבור שהמילה: "...ראש"- המשמעות: החזרת האדם למצבו הקודם כפי שכתוב: "וַיְהִי בִשְׁלֹשִׁים וָשֶׁבַע שָׁנָה, לְגָלוּת יְהוֹיָכִין מֶלֶךְ-יְהוּדָה, בִּשְׁנֵים עָשָׂר חֹדֶשׁ, בְּעֶשְׂרִים וְשִׁבְעָה לַחֹדֶשׁ; נָשָׂא אֱוִיל מְרֹדַךְ מֶלֶךְ בָּבֶל בִּשְׁנַת מָלְכוֹ, אֶת-רֹאשׁ יְהוֹיָכִין מֶלֶךְ-יְהוּדָה--מִבֵּית כֶּלֶא".[מלכים ב, כ"ה, כ"ז.]
הרמב"ן מונה כמה טעמים למפקד ישראל במדבר:
א] להודיע חסדו של ה' לעם ישראל - לפי שבמתי מספר ירדו למצרים ואתה התרבו ככוכבי השמים לרוב.
ב] מגודל החיבה אל עם ישראל ספר אותם - כדי לדעת את מספרם אחרי שנחסרו מהם רבים בעקבות חטא העגל. כמו כן, ה' רגיל למנות את ישראל אחרי כל אירוע ומגפה.
ג] כי משה ואהרון נחשבו לקדושי ה' ועל כן - כל אחד ואחד הודיע את שמו- במטרה שיתפללו עליו.
ד] ישראל היו מוכנים להיכנס לארץ ולהילחם עם מלכי האמורי ומשה ואהרון היו צריכים לדעת מהם מספר אנשי הצבא.
ה] רצה הקב"ה שיחלקו את הארץ לפי מספר שווה וצודק.
המלבי"ם בספרו: "ארץ חמדה" מסביר: בישראל כל אחד ואחד- הוא עולם מלא- למרות שהוא רק חלק מהכלל.
ישראל נמשלו לכוכבים - וכוכבים הם קבוצה כוללת, אך כל כוכב - הוא עולם שלם כמו שכתוב: "שְׂאוּ מָרוֹם עֵינֵיכֶם וּרְאוּ מִי בָרָא אֵלֶּה הַמּוֹצִיא בְמִסְפָּר צְבָאָם לְכֻלָּם בְּשֵׁם יִקְרָא.." [ישעיהו מ, כ"ו]
יחד כל הכוכבים מהווים צבא אחיד. אך כל אחד יש שם משלו ויחוד שלו. וכך זה באבריו של האדם וכך גם בתורה ומצוותיה- כל אלה בצירופם ואיחודם- נחשבים לבריאה כוללת אך כל חלק הוא בעל ערך של עצמו- כדוגמת ספירתם האישית ושל ישראל וצירופם למשפחות, שבטים ואומה.
לסיכום, לאור האמור לעיל: ניתן להסיק: כי נשמותיהם של ישראל - הן המהות של התורה. כי כל אדם מישראל הוא אות מן התורה!
למרות שעם ישראל שונים זה מזה - הרי כאשר מתאחדים יחדיו - כאיש אחד בלב אחד הם - דומים לכוכבים המהווים חטיבה אחת- אך לכל כוכב שם ויחוד משלו ומאיר מאורו.
יפים וחשובים דברי הכתוב: "ה' אֱלֹקיכֶם הִרְבָּה אֶתְכֶם וְהִנְּכֶם הַיּוֹם כְּכוֹכְבֵי הַשָּׁמַיִם לָרֹב." [דברים א, י]
- פרטים
-
קטגוריה: פרשת במדבר
-
פורסם בחמישי, 13 מאי 2021 09:42
-
נכתב על ידי Super User
-
כניסות: 762
פרשת במדבר - עם נבחר ה' ובית המקדש.
מאת: אהובה קליין.
פרשת במדבר- היא הפרשה הראשונה הפותחת את חומש במדבר - הרביעי מתוך חמישה חומשי התורה.
חומש זה – על פי דברי חז"ל - נקרא גם בשם: "חומש הפקודים" מהטעם: שבתחילתו וגם לקראת סופו מתואר- מפקד מקיף לשבטי ישראל על ידי משה בציווי ה'.
החומש כולו עוסק בעיקר בתיאור נדודי בני ישראל במדבר החל בשנה השנייה ליציאתם ממצרים. ועד שנת הארבעים שבה חנו עם ישראל בערבות מואב.
בדרך כלל, אנו קוראים את פרשת במדבר סמוך לחג השבועות.
על פי חז"ל: זוהי תקנה של עזרא הסופר מהטעם: "תכלה שנה וקללותיה" כדי לקיים הפסקה - בין דברי התוכחה שבפרשת "בחוקותיי - לבין חג השבועות - היות ולפי דברי חז"ל - הוא ראש השנה לפירות האילן – כפי שנאמר : [מסכת ראש השנה א, ב]:
"בְּאַרְבָּעָה פְרָקִים הָעוֹלָם נִדּוֹן:
בַּפֶּסַח עַל הַתְּבוּאָה;
וּבָעֲצֶרֶת עַל פֵּרוֹת הָאִילָן..."
הפרשה פותחת בפסוקים:
"וַיְדַבֵּר ה' אֶל-מֹשֶׁה בְּמִדְבַּר סִינַי, בְּאֹהֶל מוֹעֵד: בְּאֶחָד לַחֹדֶשׁ הַשֵּׁנִי בַּשָּׁנָה הַשֵּׁנִית, לְצֵאתָם מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם--לֵאמֹר. שְׂאוּ, אֶת-רֹאשׁ כָּל-עֲדַת בְּנֵי-יִשְׂרָאֵל, לְמִשְׁפְּחֹתָם, לְבֵית אֲבֹתָם--בְּמִסְפַּר שֵׁמוֹת, כָּל-זָכָר לְגֻלְגְּלֹתָם. מִבֶּן עֶשְׂרִים שָׁנָה וָמַעְלָה, כָּל-יֹצֵא צָבָא בְּיִשְׂרָאֵל--תִּפְקְדוּ אֹתָם לְצִבְאֹתָם, אַתָּה וְאַהֲרֹן. וְאִתְּכֶם יִהְיוּ, אִישׁ אִישׁ לַמַּטֶּה--אִישׁ רֹאשׁ לְבֵית- אֲבֹתָיו, הוּא... [במדבר א, א-ד] בהמשך התורה מפרטת את שמות השבטים ומספרם וביניהם גם שבט בנימין:
"לִבְנֵי בִנְיָמִן, תּוֹלְדֹתָם לְמִשְׁפְּחֹתָם לְבֵית אֲבֹתָם: בְּמִסְפַּר שֵׁמֹת, מִבֶּן עֶשְׂרִים שָׁנָה וָמַעְלָה--כֹּל, יֹצֵא צָבָא. פְּקֻדֵיהֶם, לְמַטֵּה בִנְיָמִן--חֲמִשָּׁה וּשְׁלֹשִׁים אֶלֶף, וְאַרְבַּע מֵאוֹת". [במדבר א', ל"ו- ל"ז]
השאלות הן:
א] מה המשמעות של המקום: " בְּמִדְבַּר סִינַי"?
ב] מה מטרת המפקד של עם ישראל במדבר?
ג] מיהו שבט בנימין ובמה ייחודו?
תשובות.
מִדְבַּר סִינַי - חשיבות המקום.
פרשנים רבים דנים על מקום המדבר וחשיבותו:
החיד"א [רבי חיים יוסף דויד אזולאי] מסביר: המילים: "בְּמִדְבַּר סִינַי"- בגימטרייא= "בשלום" 378 וכבר אמרו חז"ל [מכילתא לפרשת יתרו] שכאשר הגיעו בני ישראל למדבר- היו כל השבטים מאוחדים כפי שרומז לנו הכתוב:
"וַיִּסְעוּ מֵרְפִידִים וַיָּבֹאוּ מִדְבַּר סִינַי וַיַּחֲנוּ בַּמִּדְבָּר וַיִּחַן שָׁם יִשְׂרָאֵל נֶגֶד הָהָר".[שמות י"ט, ב] המילה:" וַיִּחַן"- רומזת שעם ישראל היו מאוחדים כאיש אחד בלב אחד - לפני קבלת התורה - לפי שלא נאמר על עם ישראל בלשון רבים: "ויחנו". בזכות אחדותם זו במדבר- זכו כל העם למעמד כה נשגב של קבלת התורה על הר סיני – מפי הגבורה.
מוסיף ואומר החיד"א: היות ונוהגים ברוב השנים לקרוא את פרשת במדבר שבת קודם חג שבועות, ישנו מנהג להרבות שלום בן אדם לחברו לפני חג מתן תורה באופן דומה - לזמן הקודם - לימים הנוראים.
במדרש רבה אנו קוראים: על חשיבות מדבר סיני: לומר לך: שכל מי שאינו עושה עצמו הפקר בדומה למדבר - במילים אחרות, מי שאינו מוכן לוותר על כספו ורכושו עבור התורה - אין ביכולתו לרכוש את התורה והחכמה!
רבי מנחם מנדיל מקוצק מעיר על מדרש זה ומבאר: רק אדם – השם עצמו כמדבר-השמח בחלקו ואינו מבקש למענו דבר מרעהו - ראוי שתשרה עליו השכינה וזכאי להתבשם מאור התורה ובדומה מי שהולך במדבר לבדו שחייב להישען על כוחות עצמו ואינו יכול לשים את מבטחו על אחרים - באופן דומה הלומד תורה, חייב לעמול בכל כוחו בזמן הלימוד - כדי לעמוד על כל צפונותיה ורזיה- גם מי שלומד ביום ובלילה תורה - חייב להגיע למצב שעדיין לא נגע ממש בתורה הקדושה - כפי שהמדבר שכמעט לא נגעה בו יד אדם- ולא נעבד ולא נזרע ביד אדם.
חז"ל אומרים במדרש רבה [א, ז]: "בשלושה דברים ניתנה התורה:
באש, במים, ובמדבר...מה אלו חינם לכל באי העולם, כך דברי תורה חינם "
ומעידים חז"ל: שלושה דברים אלו - האש, המים והמדבר מורים לאדם את הדרך שעליו לילך בה - כדי לעלות במעלות התורה והיראה:
האש – זו שלהבת יה- להט ההתלהבות שבליבם של ישראל לה'- שנחשב לאביהם בשמים.
המים - הכוונה לשפלות הרוח - יישוב הדעת וצלילות המחשבה.
המדבר - מסמל את סמל הצניעות וההסתפקות במועט - כדברי חז"ל במסכת אבות:
"כַּךְ הִיא דַּרְכָּהּ שֶׁל תּוֹרָה, פַּת בַּמֶּלַח תֹּאכֵל וּמַיִם בַּמְּשׂוּרָה תִּשְׁתֶּה וְעַל הָאָרֶץ תִּישָׁן וְחַיֵּי צַעַר תִּחְיֶה וּבַתּוֹרָה אַתָּה עָמֵל אִם אַתָּה עֹשֶׂה כֵּן אַשְׁרֶיךָ וְטוֹב לָךְ אַשְׁרֶיךָ בָּעוֹלָם הַזֶּה וְטוֹב לָךְ לָעוֹלָם הַבָּא" [מסכת אבות ו', ד]
רבי מאיר שפירא מלובלין סובר: הקב"ה העניק לעם ישראל את התורה במדבר- במטרה שיקיימוה - גם בתנאים קשים ובלתי סבירים ויהיו מוכנים למסור את נפשם לה', גם בתנאים קשים וממושכים - החל מאברהם אבי האומה ועל כך מדרש רבה מרמז: על שלושת הדברים בהם ניתנה תורה:
"באש"- רומז על אברהם אבינו שקפץ לתוך כבשן האש למען אמונתו וזאת הייתה מסירות נפש של יחיד.
"במים"- רמז למעשה נחשון בן עמינדב - שקפץ לתוך ים סוף בראש עם ישראל - זו הייתה מסירות נפש של הרבים.
"במדבר"- רומז על מעשה אבותינו שהלכו ארבעים שנה במדבר - בארץ לא זרועה - וזוהי מסירות נפש מתמדת של כל העם שאין כדוגמתה.
מטרת מפקד ישראל במדבר.
רש"י מבאר על פי המדרש: "מתוך חיבתם לפניו [לפני ה'] מונה אותם [את ישראל] כל שעה [מפעם לפעם]: כשיצאו ממצרים, מנאם [שמות י"ב, ל"ז] וכשנפלו בעגל [ כאשר עברה עליהם מגפה בעבור חטא העגל] [שמות ל"ב, ל"ה]
מנאם - לידע מניין הנותרים וכשבא להשרות שכינתו עליהם [במשכן שהוקם]- מנאם. מכאן אנו מסיקים: כי הקב"ה מונה את ישראל מידי פעם בפעם מרוב אהבתו אל בניו.
לדעת ספורנו: מטרת מפקד עם ישראל: היא מבחינה ארגונית צבאית. :"לסדרם שיכנסו לארץ מיד איש על דגלו.. שיפנו [שיברחו] הכנענים מפניהם"
הרשב"ם אומר רעיון דומה: "לפי שמעתה צריכים לבוא לארץ ישראל.. ובני עשרים ראויים לצאת בצבא המלחמה לכך ציווה הקב"ה בתחילת חודש זה למנותם"
רש"ר סבור: כי בפרשה האחרונה של ספר ויקרא אנו למדים כיצד סופרים את הבקר והצאן- כדי להוציא מהם- עשירית אחת "קודש לה' " ואילו בפרשת במדבר – חומש במדבר- "חומש הפקודים" אנו מוצאים את שבטי ישראל- שהם "צאן קודשים" של ה' –כשהם עוברים תחת מקלו של הרועה העליון וכל אחד מהם נעשה: "קודש לה' "
שבט בנימין וייחודו.
על בנימין מסופר לראשונה כאשר נולד לרחל אמו - לאחר שילדה את יוסף, אלא שהתקשתה ללדת, כפי הכתוב:
"וַיִּסְעוּ מִבֵּית אֵל, וַיְהִי-עוֹד כִּבְרַת-הָאָרֶץ לָבוֹא אֶפְרָתָה; וַתֵּלֶד רָחֵל, וַתְּקַשׁ בְּלִדְתָּהּ. וַיְהִי בְהַקְשֹׁתָהּ, בְּלִדְתָּהּ; וַתֹּאמֶר לָהּ הַמְיַלֶּדֶת אַל-תִּירְאִי, כִּי-גַם-זֶה לָךְ בֵּן.
"וַיְהִי בְּצֵאת נַפְשָׁהּ, כִּי מֵתָה, וַתִּקְרָא שְׁמוֹ, בֶּן-אוֹנִי; וְאָבִיו, קָרָא-לוֹ בִנְיָמִין"
[בראשית ל"ה, ט"ז- י"ח]
הכתוב מתאר גם את מקום קבורת רחל:
"וַתָּמָת רָחֵל וַתִּקָּבֵר בְּדֶרֶךְ אֶפְרָתָה הִוא בֵּית לָחֶם." [שם ל"ה, י"ט]
כאשר יעקב בירך את בניו ,טרם מותו- מעניק לבנימין את הברכה: "בִּנְיָמִין זְאֵב יִטְרָף, בַּבֹּקֶר יֹאכַל עַד; וְלָעֶרֶב, יְחַלֵּק שָׁלָל" [שם מ"ט, כ"ז] ומה משמעות ברכה זו?
רש"י מפרש: הכוונה שבנימין כזאב אשר יטרוף אחרים וכאן ניבא יעקב על שבט בנימין שיהיו עתידים להיות כזאב החוטף את טרפו - כמו שנאמר: ויצו (וַיְצַוּוּ), אֶת-בְּנֵי בִנְיָמִן לֵאמֹר: לְכוּ, וַאֲרַבְתֶּם בַּכְּרָמִים. וּרְאִיתֶם, וְהִנֵּה אִם-יֵצְאוּ בְנוֹת- שִׁילוֹ לָחוּל בַּמְּחֹלוֹת, וִיצָאתֶם מִן-הַכְּרָמִים, וַחֲטַפְתֶּם לָכֶם אִישׁ אִשְׁתּוֹ מִבְּנוֹת שִׁילוֹ; וַהֲלַכְתֶּם, אֶרֶץ בִּנְיָמִן". [שופטים כ"א, כ"א]
במעשה פילגש בגבעה: שלאחר שבני בליעל משבט בנימין הרגו פילגש שהתארחה במקומם- כתגובה על כך- הרגו שאר שבטי ישראל את מרבית שבט בנימין ונשבעו: שלא ייתנו להם את בנותיהם לנשים, אבל כאשר הגיעו למסקנה: שלא יישאר שריד משבט בנימין ועלול להימחק שבט מישראל ציוו להם: לחטוף נשים ולהינשא להן. וכך לא יעברו אבותיהם על שבועתם.
ועוד ניבא יעקב: "בַּבֹּקֶר יֹאכַל עַד; וְלָעֶרֶב, יְחַלֵּק שָׁלָל"- שמשבט בנימין יצא שאול המלך שגבר על אויביו ונטל מהם את שללם ויעקב כינה את מלכותו בלשון: "בַּבֹּקֶר" לפי ששאול נתמנה למלך בתחילת הבוקר- בתחילת זריחתן של ישראל- כי הוא היה המלך הראשון עליהם.
[על פי רש"י] המילים: "וְלָעֶרֶב, יְחַלֵּק שָׁלָל"- הכוונה לתקופת הגלות המשול ללילה וחושך כאשר השמש שוקעת בהשפעת נבוכדנצאר שיגלם מישראל לבבל- "יְחַלֵּק שָׁלָל"- אלו הם מרדכי ואסתר שהשתייכו לשבט בנימין אשר יחלקו את השלל של המן.
אונקלוס: תרגם את הדברים על בית המקדש- שעתיד לשכון בחלקו של שבט בנימין זה רמוז במילים: "יְחַלֵּק שָׁלָל" המרמז על שלל הכוהנים בקודשי המקדש.- שבבוקר יאכל המזבח את הקורבנות ואילו בערב יתחלקו בהם הכוהנים.
בפרשתנו מופיע שבט בנימין בקבוצה של אפרים ומנשה- בחנייתם הם יושבים בצד מערב:
"וּמַטֵּה, בִּנְיָמִן; וְנָשִׂיא לִבְנֵי בִנְיָמִן, אֲבִידָן בֶּן- גִּדְעֹנִי".
לסיכום, לאור האמור לעיל, ניתן להסיק: כי עם ישראל- הוא עם אהוב ונבחר ה' ולכן בא הציווי לספור אותם מידי פעם - כדרך שאדם חוזר וסופר את ממונו- אך עם זאת - כעם נבחר-כוחו וסגולתו טמונים בתורה הקדושה שהיא מעניקה לו סם חיים טובים ומאושרים. ויהי רצון שבית המקדש שנבנה בחלקו של שבט בנימין יבנה מחדש במהרה - ובא לציון גואל. ויפים דברי נבואתו של הנביא יחזקאל על בניית בית המקדש השלישי:
"וַיֹּאמֶר אֵלַי, בֶּן-אָדָם אֶת-מְקוֹם כִּיסְאִי וְאֶת-מְקוֹם כַּפּוֹת רַגְלַי, אֲשֶׁר אֶשְׁכָּן-שָׁם בְּתוֹךְ בְּנֵי-יִשְׂרָאֵל, לְעוֹלָם; וְלֹא יְטַמְּאוּ עוֹד בֵּית-יִשְׂרָאֵל שֵׁם קָדְשִׁי הֵמָּה וּמַלְכֵיהֶם.." [יחזקאל מ"ג, ז]